Bijwerkingen Zopiclon: Diarree & Gebruiksadvies

Wat is Zopiclon en Hoe Werkt Het

Kortwerkend Slaapmiddel

Zopiclon wordt ingezet voor slapeloosheid. Het helpt mensen sneller in slaap te vallen. Dit slaapmedicatie is vooral nuttig voor wie moeite heeft met inslapen en vaak wakker wordt.

Het gebruik van zopiclon moet kortdurend zijn. Langdurig gebruik kan leiden tot afhankelijkheid of tolerantie.

GABA-Receptoren

Zopiclon werkt op de GABA-receptoren in de hersenen. Deze receptoren spelen een rol bij het dempen van activiteit in het zenuwstelsel en kunnen reactie op medicatie en ademhalingsdepressie veroorzaken.

Door deze werking van de medicatie ontstaat er ‘s nachts een kalmerend effect, wat bevorderlijk is voor de slaap zonder dat men wakker wordt door ademhalingsdepressie.

Inzetbaarheid

Dit medicijn wordt gebruikt bij inslaapproblemen. De effectiviteit ervan ligt hoog bij acute slapeloosheid.

Artsen schrijven daarnaast zopiclon vaak voor als andere behandelingen niet helpen en medicatie proberen.

Hoe Zopiclon te Gebruiken

Dosering Advies

Zopiclon is een slaapmiddel. Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. De dosis hangt af van persoon tot persoon. Het is cruciaal deze niet te overschrijden.

Volwassenen starten vaak met 7,5 mg per dag. Ouderen of mensen met leverproblemen krijgen meestal de helft. Neem zopiclon in voordat u gaat slapen.

Inname Moment

Het innamemoment is belangrijk voor effectiviteit en veiligheid. Neem zopiclon in als u acht uur kunt slapen. Zo voorkomt u sufheid overdag.

Neem zopiclon niet in als u minder dan acht uur heeft om te slapen, anders wordt u overdag mogelijk niet wakker en krijgt u moeite om u te concentreren. Dit kan leiden tot geheugenproblemen of verminderde alertheid.

Kortdurend Gebruik

Langdurig gebruik van zopiclon kan afhankelijkheid veroorzaken. Beperk het gebruik tot maximaal twee weken.

Bij langdurig gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden na stoppen:

 • Angstgevoelens.
 • Slaapproblemen.
 • Trillen.

Kortdurend gebruik minimaliseert risico’s en bevordert een gezonde slaappatroon op lange termijn.

Lege Maag Advies

Voor maximale effectiviteit neemt u ongeveer een uur voor het slapen gaan een tablet zopiclon op een lege maag in, zoals aangegeven in de bijsluiter.

 1. Vermijd eten vlak voor de inname.
 2. Wacht minstens Ć©Ć©n uur na het eten voordat u zopiclon inneemt.

Voeding kan op een lege maag de absorptie vertragen en daarmee ook de werking van het medicijn beĆÆnvloeden.

Bijwerkingen van Zopiclon, Inclusief Diarree

Diarree Voorkomen

Zopiclon kan diarree veroorzaken. Dit is niet bij iedereen zo. U kunt dit voorkomen door de tablet met voedsel in te nemen. Drink ook genoeg water.

Sommige mensen ervaren geen diarree. Anderen hebben er wel last van.

 • Eet vezelrijk voedsel
 • Vermijd vet en pittig eten

Individuele Verschillen

Elk lichaam reageert anders op medicijnen. Zopiclon heeft verschillende bijwerkingen afhankelijk van de persoon. Misselijkheid en verwardheid zijn andere voorbeelden.

De reactie hangt af van vele factoren:

 • De samenstelling van het medicijn
 • Persoonlijke gezondheidstoestand

Ernstige Klachten Melden

Bij ernstige bijwerkingen moet u altijd uw huisarts raadplegen. Dit kunnen symptomen zoals ademhalingsdepressie of depressie zijn.

Het is belangrijk om actie te ondernemen wanneer u ernstige klachten ervaart.

Risico’s van Langdurig Gebruik van Zopiclon

Tolerantie Ontwikkeling

Langdurig gebruik van zopiclon kan leiden tot tolerantie. Dit betekent dus dat het lichaam gewend raakt aan de dosis die het kreeg. Hierdoor is er meer nodig voor hetzelfde effect. Afhankelijkheid ontstaat vaak samen met tolerantie.

Mensen kunnen na verloop van tijd nog last krijgen van afbouwsymptomen, zoals vermeld in de bijsluiter. Deze zijn soms ernstige en vereisen professionele begeleiding.

Geheugenproblemen

Gebruikers ervaren mogelijk geheugenproblemen bij langdurig gebruik. Er kunnen zich gedragsveranderingen voordoen die relaties en werk beĆÆnvloeden.

Het risico op gedragsveranderingen neemt toe bij hogere doseringen of langere gebruiksperioden.

Stoppen Problematiek

Plots stoppen met zopiclon kan problematisch zijn. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na lang gebruik.

Bij abrupt stoppen kunnen mensen last hebben van ontwenningsverschijnselen of rebound slapeloosheid, dus zorg dat je een uur voor bedtijd stopt. Dit maakt het moeilijk om zonder medische hulp te stoppen.

 • Verminder geleidelijk de dosering onder toezicht.
 • Zoek steun bij familie, vrienden of een professional.
 • Overweeg alternatieven zoals therapieĆ«n voor slaapmanagement.

Interacties van Zopiclon met Andere Medicijnen

Alcohol Vermijden

Bij gebruik van zopiclon is het dus belangrijk ook alcohol te vermijden. Deze combinatie kan leiden tot versterkte sedatieve effecten. Dit betekent dat de kalmerende werking overdreven wordt, wat gevaarlijk kan zijn.

Het mengen van zopiclon en alcohol vergroot het risico op ademhalingsproblemen en bewustzijnsverlies. Als u dus zopiclon gebruikt, sla dan ook alcoholische drankjes over om uw gezondheid te beschermen.

Medicatie Overleg

Polyfarmacie, het tegelijkertijd nemen van meerdere medicijnen, vereist dus ook aandacht bij een zopiclon-gebruik. Sommige medicamenten kunnen ongewenste interacties veroorzaken.

Voordat u andere medicatie samen met zopiclon neemt:

 1. Bespreek dit altijd eerst met uw arts.
 2. Controleer of er geen conflicterende werkzame stoffen zijn.
 3. Neem contact op met een professional als u twijfelt.

Een goede communicatie met je behandelaar helpt dus bijwerkingen voorkomen en waarborgt ook de effectiviteit van je behandeling.

Zopiclon Gebruik bij Zwangerschap en Lactatie

Foetale Risico’s

Zopiclon kan risico’s voor de foetus met zich meebrengen. Studies tonen aan dat medicijnen tijdens de zwangerschap door kunnen dringen tot de ongeboren baby. Omdat er dus beperkte data zijn, is het cruciaal om hiernaast een van de voorzichtig te zijn.

Artsen adviseren vaak alternatieven voor zopiclon tijdens zwangerschap. Dit vermindert mogelijke schade. Bespreek altijd met uw arts over veilige opties.

Borstvoeding Voorzorg

Tijdens lactatie komt zopiclon in moedermelk terecht. Het effect op zuigelingen is dus niet volledig bekend, maar voorzichtigheid is ook geboden.

Als je nu borstvoeding geeft en ook zopiclon gebruikt, bespreek dit dan met een arts. Mogelijk stelt hij of zij een andere behandeling voor.

 • Overweeg deze punten:
 • Beperkte veiligheidsdata beschikbaar.
 • PotentiĆ«le risico’s voor baby.
 • Alternatieve behandelingsopties bestaan.

Stoppen met Zopiclon en Afbouwadvies

Afbouwschema

Afbouwen van Zopiclon vereist een zorgvuldig plan. Dit voorkomt ontwenningsverschijnselen zoals angst, beven of zweten. Een geleidelijk afbouwschema is cruciaal. Het begint vaak met het verminderen van de dosis.

Raadpleeg altijd een arts voor een persoonlijk schema. Hij geeft informatie over veilige stappen om te minderen. Houd tijdens dit proces je reacties in de gaten.

Professionele Begeleiding

Professionele hulp is belangrijk bij het stoppen met Zopiclon. Artsen bieden ondersteuning en passen hiernaast zo nodig het afbouwschema van een medicijn aan.

Meld alle bijwerkingen direct aan je dokter. Zo blijf je alert op veranderingen in je toestand.

Rebound-Insomnia

Na het stoppen kan rebound-insomnia optreden. Je slaapproblemen kunnen tijdelijk terugkeren of erger worden.

Start niet opnieuw zonder advies als slapeloosheid terugkeert. Gebruik andere methodes zoals ontspanningsoefeningen om beter te slapen.

Alternatieven voor Zopiclon en Slaaphygiƫne

Natuurlijke Middelen

Natuurlijke slaapmiddelen zijn populair. Ze bevatten vaak melatonine of kruiden zoals valeriaan. Hun effectiviteit varieert per persoon. Sommige mensen ervaren nu ook een betere nachtrust zonder de bijwerkingen, zoals diarree, die zopiclon soms veroorzaakt.

Het is belangrijk om deze opties voorzichtig te proberen. Niet elk natuurlijk middel werkt voor iedereen. Bovendien kunnen ze interacties hebben met andere medicijnen.

Slaaphygiƫne Verbeteren

Goede slaaphygiƫne is cruciaal als eerste stap tegen slapeloosheid.

 • Regelmatig op dezelfde tijd naar bed gaan helpt.
 • Het vermijden van schermen vlak voor het slapengaan kan ook verschil maken.

Dit gedrag aanpassen vraagt soms inspanning maar kan ook veel impact hebben op de slaapkwaliteit van je.

Gedragstherapie

Gedragstherapie biedt een langetermijnoplossing voor slaapproblemen. Het richt zich nu op het veranderen van gewoontes die je slapeloosheid in stand houden. Deze therapievorm wordt vaak aangeraden door experts omdat het geen risico heeft op gewenning of bijwerkingen zoals zopiclon dat wel heeft.

Eerste stappen kunnen simpel zijn, zoals nu een van de ontspanningsoefeningen doen voordat je gaat slapen. Consistent volhouden leidt meestal tot verbetering van de slaapkwaliteit en minder wakker liggen ‘s nachts.

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht